Zeytinyağlı dolma yapmayı da yemeyi de çok seven biri olarak bu sefer de size çok lezzetli birzeytinyağlı lahana sarması tarifi vermek istiyorum..Aslında zeytinyağlılarda kullandığımız iç harç birbirine çok benziyor..Daha önce kuru dolma için kullandığım harcın çok benzeri,şimdi malzemeleri veriyorum..
MALZEMELER:
1 adet orta boy lahana
İç malzeme:
4 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
Yarım bağ maydanoz
Yarım bağ dereotu
5-6 adet orta
boy kuru soğan
2-3 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1 çorba kaşığı dolmalık kuru üzüm
1 adet limonun suyu
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kara biber
1 çorba kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
1 su bardağı zeytinyağı
1-1,5 su bardağı sıcak su.
YAPILIŞI:
Pirinçler iyice yıkanır nişastası gidinceye kadar..Çam fıstığı ,dolmalık kuru üzüm,domates ve biber salçaları eklenir ve 4-5 dk kavrulur,soğan eklenip biraz daha kavrulur en son pirinç ve sıcak su eklenerek yarı yarıya pişirilir.Baharatları ,maydanoz,dereotu,limon suyu ve nar ekşisi eklenir.Soğutulur..Diğer yandan orta boy bir lahana derin bir tencereye konur,sıcak su ve tuz eklenir sap kısmı çıkarılıp ister yaprak yaprak ayrılarak ister ikiye bölünerek haşlanır,yumuşayana kadar.5-6 dk yeterli bunun için..Yalnız çok da haşlamayalım çünkü pişme süresi de var..Soğumuş olan iç harcı ile sigara böreği sarar gibi sarılır,damarlı olan kısımları çıkarmakta fayda var çünkü sarmayı zorlaştırıyor ve şekli bozuk oluyor.Sarılan lahanalar ister normal tencereye ister düdüklü tencereye dizilir,üzerine zeytinyağı,tuz,limon suyu ve sulandırılmış salça karışımı eklenir.Su miktarı üzerini kapatacak kadar olmalıdır.Üzerine de porselen bir tabak kapatılırsa dağılmadan düzgün pişer..Ben bu kez düdüklü tencerede pişirdim ve çok güzel pişti tam kıvamında..👌👌..Böyle tavsiye ederim ama isteyen normal tencerede de pişirebilir.Tamamen size bağlı..Ilıkken servis yapılır..Afiyet olsun..😊😊
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder