13 Mart 2016 Pazar

Mercimekli Köfte (Antep Usulü)


Merhabalar,şimdi sizlere çok sevilen ,hem pratik hem lezzetli çayın yanında servis edilen güzel bir mercimekli köfte tarifi veriyorum,özelliği ise Antep usulü olmas...İçine biber salçası ,nar ekşisi veya sumak ekşisi ve çeşitli baharatlar eklenmesiyle apayrı bir lezzet kazanması...Muflaka denemenizi tavsiye ederim,bu şekilde çok güzel oluyor...Ben sumak ekşisi bulamadığımdan nar ekşisi kullandım.

Malzemeler

2 Su bardağı kırmızı mercimek 
1.5 Su bardağı küçük çiğ köftelik bulgur
3 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı domates salçası
1 Demet maydanoz
1 bağ yeşil soğan
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 limon suyu 
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 taşı kaşığı kurutulmuş reyhan(isteğe bağlı)
1 çay kaşığı Karabiber

Yapılışı 
Mercimek 4-5 su bardağı su ile haşlanır, içinde 1 su bardağı kadar su kaldığında altı kapatılıp üzerine bulgur eklenir ,kapağı kapatılıp15-20 dk demlemeye bırakılır..Böylece  suyunu  tamamen çekmiş olur,mercimek ve bulgur karıştırılır.

Bu arada kuru soğanlar minik küp şeklinde doğranır,zeytinyağında kavrulur ,üzerine salçalar eklenir 1-2 dk daha kavrulur,istenen baharatlar ve tuzu eklenip biraz soğutulur...

Mercimekli karışıma dökülüp iyice yoğrulur,üzerine İnce doğranmış taze soğan,maydanoz ve nar ekşisi ,limon suyu eklenir.Ekşiliğini  ve acılığını kendi damak tadınıza göre ayarlayın..Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp köfte şekli verilir,marul yaprakları ,limon ve turşu ile servis yapabilirsiniz...
AFİYET OLSUN🍴😊😊...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder