Çok uzun zamandır tarif yayınlayamadım,ama bu arada çok şey yaptım ve paylaşılmak için sıraya girdiler😄.İlk önce Kayseri'mizin meşhur yağ mantısı tarifini vermek istiyorum.Bunu rahmetli annem ve teyzem çok güzel yaparlardı hem bize hem de misafirlerine...Ve çok beğenilirdi,bizler de çok severek yerdik,tabi bu benim çocukluk yıllarıma denk geliyor ,o zamanlar kilo almak gibi bir korkumuz yoktu,yediğimizi yakıyorduk...Ama şimdilerde yaş ilerledikçe metabolizmamız yavaşlıyor ve pek de spor yapamayınca bu tür şeyleri daha az tüketmeye çalışıyoruz ne kadar çok sevsek de...Şimdilerde de kayınvalidemde yiyoruz çoğunlukla,arada sırada da ben yapıyorum...
Şimdi yağ mantımızın tarifine geçelim...
MALZEMELER
- 1 Su Bardağı yoğurt
- 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
Aldığı kadar un,cıvık ama ele yapışmayan bir hamur olacak,yaklaşık 5-6 su bardağı yani 1 kg kadar un alıyor.
-su ,tuz ve 5 g instant maya.
İç Harcı
300 G kıyma
Tuz ,karabiber ,pul biber
İnce kıyılmış maydanoz ,bu harç çiğ kullanılacak...
SOS MALZEMELERİ
2-3 çorba kaşığı domates salçası ,sulandırılıp koyu kıvamlı bir sos hazırlanır.
Ayrıca sarmısaklı yoğurt hazırlanır.Önce yoğurt sonra salçalı sos eklenirse görüntü de daha güzel olur👍.
YAPILIŞI:
Önce sıvı malzemeler eklenir,sonra un,maya,tuz eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulup bir saat kadar mayalandırılır,mayalanan hamur oklava veya merdane ile hafif unlu zeminde yarım santim kalınlığında açılır.İstenirse bardakla yuvarlak kesilerek içine iç harcından konur,kızgın yağda kızartılır.Ya da benim tercihim ,4-5 cm lik kareler halinde kesilip içine kıymalı harç konur,uçları ortada birleştirilip kapatılarak pişirilir,ben böyle daha çok seviyorum tercih sizin,her iki türlü de çok lezzetli oluyor.Üzerine sarmısaklı yoğurt ve salçalı sos dökülerek servis yapılır...
AFİYET OLSUN😄
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder