Aşure ayında bulunmamız ve özellikle bugün yapılıp paylaşılması makbul olduğundan bugün yapmayı tercih ettim,aslında içine çok malzeme konduğu için zormuş gibi görünse bile çok kolay,yemesi de bir o kadar zevkli...Şimdi malzemelere geçiyorum.
MALZEMELER
2 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı pirinç
100 g kuru kayısı
300 g incir
300 g fındık
200 g sarı kuru üzüm
200 g iç badem(kabuğu soyulmuş)
3 adet portakal kabuğu rendesi ve suyu
2 adet nar
2 çorba kaşığı Hindistan cevizi
2 lt kadar su
1 lt süt
5 su bardağı şeker (damak tadınıza göre ayarlayın.)
YAPILIŞI
Buğday,nohut,fasulye bir gün önceden birer tatlı kaşığı tuz atılarak ayrı kaplarda ıslatılır.Ertesi gün yine ayrı ayrı haşlanır,buğdayın haşlama suyu atılmaz,suyu ile birlikte en az 10 lt lik bir tencereye alınır,üzerine haşlanmış nohut,fasulye ve pirinç eklenir,kaynamış su ve süt ,şeker eklenir,özlesene kadar kaynatılır.Kıvamı tutturmak için gerekirse 1,5-2 kaşık nişasta az miktarda süt ile açılıp karışıma eklenir,kaynayana kadar karıştırılır.Portakal kabuğu rendesi ve suları da eklenir,kaynaması beklenir,kaynayınca ateşin altı kapatılır,içine minik doğranmış incir,kayısı,sarı üzüm eklenir,tencerenin ağzı kapatılıp biraz soğuması beklenir.Hala sıcakken kaselere dökülür,üzerleri nar taneleri,fındık,kabuğu çıkarılmış badem ve Hindistan cevizi ile süslenir,ister sıcak ister soğuk ikram edilir.
Bu tariften 30 kase aşure çıktı,siz miktarını buna göre ayarlayabilirsiniz.Aşure bekledikçe katılaşır,sıcak süt ekleyerek açabilirsiniz,rengi de kararmamış olur böylece.
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder