18 Mayıs 2015 Pazartesi

Ahududu Soslu Trileçe


Bloguma uzun bir süre ara vermek zorunda kaldım çünkü bu arada çok sevdiğim bir insan olan ve bana ikinci babalık yapan kayınpederimi kaybettik, mekanı cennet olsun inşallah. Hayat devam ediyor ve yaşadığımız her günün her anın özel olduğunu bilip buna göre yaşayalım, sevdiklerimiz hayattayken onların kıymetini bilelim diyorum... Şimdi tarife geçmek istiyorum. Son zamanlarda çok revaçta olan bir tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle... Trileçe... Bir arnavut tatlısıymış bu ve inanılmaz lezzetli, orijinali karamelli imiş ama ben ahududu ile yapmaya karar verdim. Bu tarifi çok yerde okudum ve kendimce en iyi olacağına karar verdiğim oranlarda yaptım, sonuç: çok beğenildi yiyen herkesten tam not aldı...Aynısını frambuazla da yapabilirsiniz,o şekilde de çok lezzetli oluyor... Şimdi tarife geçiyorum:

MALZEMELER:

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı toz badem
  • 7 çorba kaşığı dolusu un
  • 1 vanilya
  • 1 kabartma tozu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 2-3 çorba kaşığı taze sıkılmış portakal suyu (Tarifte bunlar yoktu ama ben portakal aromasını sevdiğim için koyuyorum, tercih sizin isterseniz koymayabilirsiniz.)
ŞERBETİ İÇİN MALZEMELER:
  • 4 su bardağı süt
  • 200 gr krema
  • 1 su bardağı toz şeker
ÜZERİ İÇİN:
  • 500 gr dondurulmuş ahududu
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 -2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı kadar su
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı süt

YAPILIŞI

Yumurtaların önce beyazı şekerle iyice çırpılır, sonra sarısı eklenerek çırpmaya devam edilir, üzerine un, toz badem, vanilya, kabartma tozu, portakal kabuğu ve suyu eklenip dikdörtgen borcama dökülür. Ben ilk denememde kare borcam kullandım ve çok şerbetli oldu, bu yüzden dikdörtgen öneririm. 170 derece fırında 35-40 dk pişirilir ve dilimlenir. Bu arada şerbeti hazırlanır; süt, krema ve toz şeker iyice karıştırılır, bir taşım kaynatılıp soğutulur. Ilımış olan kekin üzerine eşit bir şekilde ve yavaş yavaş dökülür. Bu arada toz krem şanti ve süt çırpılıp kekin üzerine sürülür, bu işlemi mutlaka yapın çünkü frambuaz sosla şerbet arasında bir tabaka oluşturup daha düzgün durmasını sağlıyor. Daha sonraki aşamada frambuazlı sos için küçük bir tencereye robottan çekilmiş frambuazlar konur, üzerine şeker ve su eklenip biraz pişirilir. Nişasta eklenip bir kaç dk daha pişirilip soğutulur. Aslında bu işlem kek pişerken de yapılabilir, frambuazları ben robottan iri çektim, istenirse daha ince bir şekilde de çekilebilir. Tamamen zevkinize bağlı... Buzdolabında 2-3 saat soğutulup dilimlenerek servis yapılır. Çok nefis bir tatlı, denemenizi tavsiye ederim...

AFİYET OLSUN...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder