O
- 2,5 Su bardağı pirinç
- 5-6 adet kuru soğan
- 8-10 adet sarmısak
- Yarım bağ maydanoz
- Yarım bağ dereotu
- 3-4 dal taze nane
- 1 bağ taze soğan
- 1,5 tatlı kaşığı kimyon
- 1,5 tatlı kaşığı kekik
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- Pul biber, karabiber
- Nar ekşisi,1-2 çorba kaşığı kadar
- Biber ve domates salçası 2 şer çorba kaşığı
- 2/3 su bardağı ayçiçek yağı veya zeytinyağı (ben zeytinyağı kullandım.)
- Pirinç, nişastası gidinceye kadar yıkanır.
- Tencereye zeytinyağı,ince kıyılmış kuru soğan ve salçalar konup kavrulur,2 tatlı kaşığı şeker eklenir.
- Sarmısak eklenir.
- Pirinçleri üzerine ilave edilir,bir süre daha kavrulur
- 1,5 su bardağı kadar sıcak su konur.
- Baharatları,ince doğranmış maydanoz,dereotu,taze nane,taze soğan eklenir,soğumaya bırakılır.
- Daha önceden haşlamış olduğumuz kuru patlıcan ve biberler bu iç harcıyla çok sıkı olmayacak şekilde doldurulur.
- Tencereye dizilir,üzerine istenirse taze domates veya kurutulmuş domates konur,pirincin pişerken taşmasını önlemek için,eğer kuru domates kullanılacaksa yumuşaması için önceden kaynar suda bekletilir.Ben kuru domates kullandım,madem ki kuru dolma yapıyoruz her şey usulünce olsun diye.:)
- En son aşamaya geldik,pişirme aşaması.. En zevkli kısmı burası bence.Dolmaların üzerini örtecek kadar salçalı sıcak su,bir miktar yağ ve tuz ilave edilir,üzerine uygun boyutta bir tabak kapatılır,pişmeye bırakılır.Suyu azaldıkça sıcak su ilave edilir,isteğe göre ılık veya sıcak servis yapılır.
- AFİYET OLSUN..:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder