Bugün vereceğim tarif çerkeslere özgü bir tür börek diyebileceğimiz "Gubate"...Genellikle bayramlarda ve özel günlerde,önemli misafirler geleceği zaman yapılan bir çeşit yemektir.Çocukluğumuzda annemin sık yaptığını ve çok da severek yediğimizi hatılıyorum.Öyle az buz da yapılmazdı,hamuru büyük bakır leğende yoğrulur konu komşuya da dağıtılırdı.Benim gubate yapıp tarifini yayınlamak buraya kısmet olacakmış demek ki...Değişik tat ve lezzetlerden hoşlanıyorsanız denemenizi tavsiye ederim,şimdi yapılışına geçiyorum..
MALZEMELER:
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 paket instant maya
- 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 5-6 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Üstü için:
- 150 gr eritilmiş tereyağ
İÇ HARCI:
- 1 kg haşlanmış patates
- 1 kuru soğan
- 2 çorba kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- Karabiber
- 1 çorba kaşığı acı biber salçası( acı seviyorsanız ekleyin,lezzetini katlıyor inanın)
Haşlanmış patatese az sıvıyağda kavrulan soğan eklenir, tuzu ,kırmızı biberi, acı biber salçası,karabiberi eklenip iyice karıştırılır, bir kenarda bekletilir.
Mayalanmış hamur 6 eşit parçaya bölünüp büyük daire şeklinde açılır, her bir parçaya erimiş tereyağı sürülüp rulo yapılır, 2-3 cm genişliğinde kesilir. Bu işlem her parçaya uygulanır. Donması için 20 dk kadar buzdolabında bekletilir.
Dolaptan çıkarılıp yuvarlanır, her biri pasta tabağı büyüklüğünde açılıp iç harcı konur, ben bol koymayı tercih ediyorum.
Dikdörtgen olacak şekilde kapatılır,yağlı
kağıt serilmiş tepsiye dizilir, üzerine yumurta sarısı sürülüp isteğe göre çörekotu, susam eklenip 190 derecede 25 dk pişirilir. Sıcakken servis yapılır.
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder