17 Aralık 2015 Perşembe

Çerkes mantısı



Psihalve,haluj gibi isimlerle de anılan bu yemek Çerkeslerde çok sevilir ve genelde kalabalık grup halinde yenir,çocukluğumda bizim evimizde de çok yapardı annem kalabalık misafirlerimize, ben de ona yardım ederdim ama hamur yoğurma ve  açma kısmında değil de mantıların doldurma kısmında.Bu kez baştan sona kendim yaptım,güzel de oldu👌👌tam ölçüleri bir arkadaşımdan aldım,kendisine teşekkür ediyorum.Şimdi tarifine geçelim.


Malzemeler 

1 adet yumurta 
4-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su (yaklaşık iki su bardağı kullandım)

İç malzemeleri 

8-10 adet haşlanmış patates 
1 adet iri soğan
1-2 çorba kaşığı tereyağ
1-2 çorba kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI 

Un tuz ve ılık su ile sert bir hamur yoğrulup 15-20 dk dinlendirilir,bu arada patatesler haşlanıp ezilir,yağda kavrulmuş soğan ile pul biber karışımı eklenir.Dinlenen hamur bezelere ayrılır,oklavayla 2-3 mm kallınlığında açılır ve 5 cm çaplı bir bardak veya kalıpla kesilir,içine iç harcı konup sıkıca kapatılır,tepsiye temiz bir mutfak bezi konup üzerlerine dizilir,veya direk tepsiye de konabilir.






Derin bir tencereye 2-3 lt su konup kaynatılır 1 tatlı kaşığı tuz eklenir,mantılar suya konup kontrollü olarak pişirilir ,5-6 dk da pişiyor.


Pişen mantılar delikli bir süzgeç yardımıyla servis kabına alınır,üzerine pul biber eklenmiş tereyağı ve isteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt dökülür,afiyetle yenir...Şimdi deneme sırası sizde😄😄😄






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder